News

×

Flexibiliteit als sleutel tot succes


Vandaag de dag is flexibiliteit belangrijker dan ooit. Het economische landschap wijzigt constant, de gebruikersmarkt is steeds meer veeleisend, de ene crisis lijkt de andere op te volgen, regels en wetten voor bedrijven worden constant aangepast en dan hebben we het nog niet over de krapte op de arbeidsmarkt.

De noodzaak voor flexibiliteit

Het is duidelijk dat flexibel zijn in je onderneming geen optie meer is, het is een voorwaarde geworden om succesvol te blijven.

Nu is dat uiteraard niet zo eenvoudig als zeggen, we moeten flexibel zijn. Er komt veel meer bij kijken. De flexibiliteit moet in de manier van werken en in de opzet van elk project inherent aanwezig zijn.

Als consulting projectleiders komen we in veel bedrijven. Dat wil zeggen dat wij ons regelmatig aanpassen aan een nieuwe omgeving, we komen ook met heel verschillende omgevingen in aanraking.

Stakeholders betrekken en coalities bouwen

Flexibiliteit en verandertrajecten vereisen de steun en betrokkenheid van je stakeholders.

Steun: Steun van je stakeholders wil zeggen dat je er niet alleen voor staat. Dat je visie gedragen is. Minder strijd voeren en meer resultaat halen, dat is een win-win.

Betrokkenheid: Je stakeholder kan naast het steunen van je visie deze ook actief mee uitdragen. Je stakeholder heeft immer contacten in het bedrijf, medewerkers die hij mee kan nemen in het steunen van je visie tot verandering.

Elk initiatief heeft een team nodig, een coalitie, die het initiatief omzet tot een project en meewerkt aan de realisatie ervan. Een coalitie onderhouden is veel werk, het vereist regelmatig contact, bevraging van de vorderingen en meningen, communicaties opzetten en de relaties onderhouden om het gedeelde gevoel van samen voor een doel te creëren.

Een duidelijke en overtuigende visie ontwikkelen

Een duidelijke en overtuigende visie opstellen is om verschillende redenen essentieel voor een bedrijf dat een veranderingsproject doormaakt:

Geeft richting: Een heldere visie dient als baken voor de hele organisatie. Het helpt inspanningen, middelen en initiatieven op één lijn te brengen met het oog op een gemeenschappelijk doel, zodat iedereen zich in dezelfde richting beweegt.

Inspireert en motiveert: Een overtuigende visie inspireert medewerkers en belanghebbenden door een beeld te schetsen van de gewenste toekomstige situatie. Het speelt in op hun ambities en wakkert het enthousiasme en de betrokkenheid bij het veranderingsproces aan.

Bevordert afstemming: In tijden van verandering kunnen werknemers onzekerheid of weerstand ervaren. Een duidelijke visie verduidelijkt het doel en de grondgedachte achter de verandering, waardoor werknemers begrijpen hoe hun rol bijdraagt aan het grotere geheel. Deze afstemming minimaliseert verwarring en vergroot de betrokkenheid.

Creëert focus: Veranderingsprojecten omvatten vaak meerdere bewegende delen en concurrerende prioriteiten. Een goed gedefinieerde visie zorgt voor focus door de meest kritische doelstellingen en prioriteiten te identificeren. Het helpt afleiding weg te filteren en zorgt ervoor dat de organisatie zich kan concentreren op wat er echt toe doet.

Vergemakkelijkt de besluitvorming: Wanneer u tijdens het veranderingsproces met keuzes of uitdagingen wordt geconfronteerd, dient een duidelijke visie als besluitvormingskader. Het biedt criteria voor het evalueren van opties en het bepalen van de beste handelwijze die aansluit bij de gewenste toekomstige situatie.

Verbetert de communicatie: Effectieve communicatie is de sleutel tot succesvol verandermanagement. Een overtuigende visie biedt een krachtig verhaal dat leiders kunnen gebruiken om het doel, de voordelen en de voortgang van het veranderingsinitiatief te communiceren. Het creëert een gedeelde taal en begrip die weerklank vindt in de hele organisatie.

Creëert vertrouwen: Verandering kan verontrustend zijn voor werknemers, belanghebbenden en zelfs klanten. Een duidelijke en overtuigende visie wekt vertrouwen door de toewijding van het leiderschap aan een positief toekomstig resultaat te demonstreren. Het schept vertrouwen door authenticiteit, transparantie en oprechte zorg voor het welzijn van de organisatie en haar mensen over te brengen.

Een strategische routekaart ontwikkelen

Een transitie succesvol doorvoeren vereist een strategische routekaart die zowel omvattend als aanpasbaar is. Een goede partner om dit proces op te zetten en te onderhouden zorgt ervoor dat je andere taken ook nog een plaats krijgen voor ze een crisis worden. Samen met die partner kan je de route opsplitsen in beheersbare segmenten, specifieke stappen uitwerken en een rijdlijn uitzetten.

De routekaart is een hulp bij het nemen van beslissingen, zetten van prioriteiten en om je veranderproject te communiceren naar stakeholders en naar je teams.

Ondanks de verandering waar ze zelf deel van uitmaken geeft een goede routekaart je teams en stakeholders een houvast, zekerheid en veiligheid waar ze naar op zoek zijn.

Daarom zijn wij als consulting projectmanagers graag die partner die je niet alleen helpt om de transformatie uit te werken, maar ook dat jij je dagelijkse taken kan blijven doen.

Meten, evalueren en bijsturen

Uiteraard gaat een veranderproject niet over één nacht ijs. Door de doorlooptijd is het niet ondenkbaar dat er tijdens de uitvoering parameters wijzigen, omstandigheden aangepast worden of het team de verkeerde richting uit gaat. Daarom is het belangrijk de juiste Key Performance Indicators (KPI’s) op te zetten. Deze zijn ideaal om een verandertraject op te volgen. Samen met je vertrouwde partner stel je de relevante KPI’s op. Deze worden dan regelmatig beoordeeld en zijn zo een aanbeveling voor aanpassingen. Door data als basis te nemen zorgen we ervoor dat je project op koers blijft, zich aanpast aan uitdagingen en opportuniteiten grijpt waar mogelijk.

Resultaten vieren en momentum behouden

Je teams werken hard om je projecten op koers te houden en mijlpalen te bereiken. Erkenning van deze prestaties is essentieel om het momentum in je traject vast te houden.

Erkenning geven aan de teams is belangrijk om:

Positieve houding te bewaren: Een positieve houding van je teams zorgt voor een veel beter resultaat. Een negatieve houding is besmettelijk, de prestatie van het hele team gaat hieronder lijden.

Meer energie: Kijk maar eens wat een erkenning met je energie doet. Die gaat omhoog. Hoge energie zorgt voor meer werkplezier en betere productiviteit.

Vertrouwen: Door teams erkenning te geven voor hun prestaties toon je vertrouwen en kweek je loyaliteit. Dit draagt dat weer bij aan motivatie en hoge energie.

Let op, resultaten vieren moet niet altijd iets uitgebreid zijn. Zelfs zonder effectieve beloning zie je dat erkenning vaak bijdraagt aan de motivatie van een team.

Erkenningen mogen in een bedrijf geen wedstrijd worden, dat is in het nadeel van het bedrijf. Belangrijk is dat de erkenning in verhouding staat tot de prestatie.

Conclusie

Een verandertraject in je bedrijf heeft heel veel impact. Op de bezetting van je teams, op het beheersen van communicaties, het uitdragen van een visie en nog veel meer.

Bij Konato nemen wij je het zware werk uit handen, wij nemen je projecten voor onze rekening zodat jij je kan blijven focussen op je belangrijkste taken. Elk van onze consultants brengt een schat aan ervaringen en expertise mee. Deze helpen je om je projecten efficiënt en kwalitatief op te leveren.

Mogen wij je partner zijn om je projecten succesvol op te leveren, je flexibiliteit te verhogen en je competitieve kracht te steunen? Laten we daar samen aan werken.

9 juli 2024

Check out our lastest news posts

Flexibele man met koffie aan zijn pc.

Flexibiliteit als sleutel tot succes

Vandaag de dag is flexibiliteit belangrijker dan ooit. Het economische landschap wijzigt constant, de gebruikersmarkt is steeds meer veeleisend, de ene crisis lijkt de andere op te volgen, regels en wetten voor bedrijven worden constant aangepast en dan hebben we het nog niet over de krapte op de arbeidsmarkt. De noodzaak voor flexibiliteit Het is […]


9 juli 2024

Read more

Summer Event: Padel and Barbecue

Last tuesday we gathered at the Meadow Club in Antwerp, Belgium, for an exciting afterwork event. This well-deserved break was again a perfect blend of sports, relaxation, and camaraderie 😊 We kicked off with an hour of padel. Our colleagues took to the courts with enthusiasm, showing off their skills and competitive spirit. After all […]


20 juni 2024

Read more

Het Technovate podium met de AI-presentatie

Technovate 2024: AI and beyond

Technovate 2024, een platform voor innovatie en technologie, bracht dit jaar enkele van de meest vooraanstaande denkers, opinieleiders uit de IT-wereld en visionairs samen om de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) te verkennen. Een van de meest opvallende sprekers op het evenement waren Fiore Fraguelli en zijn collega Simon Uytterhoeven. Ze zijn toonaangevende autoriteiten op […]


4 maart 2024

Read more